25 Mart 2015 Çarşamba

İsveç Efsaneleri Top. 10


10) Fredrik Ljungberg: Kariyerine Halmstad'da başlayan, kimilerine göre yalnızca kırmızı saçlarıyla tanınan, kimilerine göre ise Arsenal tarihinin unutulmazlarından olan "Freddie" Ljungberg İsveç milli takımında yaşadığı başarılarla değil, popülerliği ile bu listeye giriyor. Mumbai'de şu sıralar tecrübelerini aktaran Freddie, yakışıklılığı, dövmeleri ve imajıyla bir zamanlar Beckham'ın bir numaralı rakiplerinden biriydi. Calvin Klein'ın iç çamaşır reklamlarında boy gösteren Ljungberg'in, Arsenal'in efsane kadrosunda sağ çizgideki başarılı yıllarını da unutmak pek mümkün değil.



9) Kennet Andersson: Amerika'da yapılan 1994 Dünya Kupası'nı üçüncü bitiren İsveç'in turnuvadaki en çok iz bırakan oyuncularından biri olan Kennet Andersson, Avrupa'daki en iyi pivot santraforlardan biriydi. 1.93'lük boyuyla hava toplarında defans oyuncularının kabusu olan Andersson, özellikle Serie A'nın yükselişte olduğu yıllardaki performansıyla hafızalara kazınmıştır. Andersson, Mustafa Denizli'li Fenerbahçe'nin 2000-2001 sezonundaki şampiyonluğunun da baş aktörlerinden biriydi.



8) Tomas Brolin: 1993 yılında Kupa Galipleri Kupası ve Süper Kupa'yı kazanan Parma'nın yıldız oyuncusu Tomas Brolin, bebeksi yüzü ve sarı uzun saçlarıyla İsveç'in unutulmazlarından biriydi. Parma'da Asprilla ile yakaladıkları müthiş uyumu, milli takımda da Dahlin ile yakaladı. Nevio Scala'nın 20. yaşını daha doldurmadan Ennio Tardini'ye getirdiği Brolin, İsveç milli takımıyla da sükse yaparak herkesin dikkatini çekti. Ayağı kırıldıktan sonra yaşadığı İngiltere maceralarında başarılı olamayan Brolin, 28 yaşında çok erken futbola veda etti ve poker masalarında yeni bir sayfa açtı.



7) Kim Källström: Kim Källström'ün adını duyunca aklına Championship Manager gelenlerin çok iyi bildiği üzere, orta sahanın her iki yönünde de oynayabilen Kallström, İsveç milli takımının formasını en fazla giyen oyunculardan biri. Djurgardens IF'teki ilk sezonunda 1966'dan beri şampiyon olmayan takımında 36 yıl sonra lig şampiyonluğu ve İsveç Kupası sevinçlerini yaşayan oyuncu, ikinci yılında da şampiyonluğu göğüslerken takımının ve ligin en skorer ismi olmayı başarıyordu. Bursaspor'un kapısından dönen oyuncunun, Lyon'da geçirdiği 6 başarılı yılın ardından Rusya ve talihsiz Arsenal maceraları bulunuyor.



6) Anders Svensson: Elfsborg efsanesi olan Svensson, bir diğer İsveç efsanesi Ravelli'nin rekorunu geçerek İsveç milli takımıyla en fazla maça çıkmış olan oyuncu konumunda. Orta sahadaki oyun görüşü ve uzaktan sert şutlarıyla akıllara kazınan Svensson'un 2002 Dünya Kupası'nda Arjantin'e attığı gol hala hafızalarda yerini almakta. Linderoth ile uzun yıllar birlikte İsveç orta sahasını çekip çeviren Svensson'un Southampton taraftarı için de yeri ayrıdır.



5) Olof Mellberg: Geçtiğimiz yıl futbolu bıraktığını açıklayan Olof Mellberg, Aston Villa'nın uzun yıllar formasını giydi. Juventus, Olympiakos ve Villareal formaları da giyen Mellberg, Danimarka'da futbol hayatına noktayı koydu. İsveç milli takımı kaptanı olarak 2 Dünya Kupası ve 4 Avrupa Şampiyonası geçiren oyuncu, sert futboluyla İsveç'in efsaneleri arasında yerini almıştır.



4) Martin Dahlin: Venezuela'lı göçmen bir babanın çocuğu olarak Malmö'de doğup büyüyen Dahlin, İsveç futbol tarihinin en yetenekli ve en iyi oyuncularından biridir. Recep Çetin'in efsane Malmö maçında asisti yapan (!) oyuncu da Martin Dahlin olarak kayıtlarda yerini aldı. Mönchengladbach formasıyla ve 1994 Dünya Kupası'nda gösterdiği performansla spot ışıklarını üstüne çeken Dahlin, İsveç formasıyla çıktığı 60 maçta 29 gol kaydetmiştir.



3) Thomas Ravelli: Ravelli ikiz kardeşlerin ünlü olanı kaleci Ravelli, İsveç futbol tarihine damgasını vurmuş isimlerden biridir. Giydiği kareli kaleci kazağıyla unutulmaz anların sahibi olan Ravelli, 143 kez giydiği İsveç milli formasıyla Svensson'dan sonra İsveç'in en fazla forma giyen ikinci oyuncusu.  Göteborg ile yaşadığı 8 şampiyonluk ile kulübün de efsanelerinden olan Ravelli, "kaleciler çatlak olur" sözünü haklı çıkaran karakterlerden biriydi.




2) Henrik Larsson: Yalnızca İsveç'in değil dünya futbolunun gördüğü en iyi forvetlerden biri olan Henrik Larsson, 90'lı yılların başında rasta saçlarıyla herkesin sempatisini kazandı. İsveç'ten dışarı çıktığı ilk ülke olan Hollanda'da Feyenoord ile başarılı sezonlar geçirdi. İskoçya'da Celtic formasıyla uzun yıllar mücadele etti ve kulübün efsanelerinden biri olmayı başardı. 33 yaşında Barcelona'ya transfer oldu ve sezon sonunda Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu yaşadı. İsveç'e Helsingborg'a dönüşü sonrası 35 yaşında Manchester United forması da giyen Larsson, İsveç futbolunun unutulmazları arasında.



1) Zlatan Ibrahimovic: Zlatan. Kendisini "Tanrı" olarak tanımlayan Zlatan'ı tanıtmaya pek gerek yok. İsveç futbol tarihinin en çok dikkat çeken ve İsveç milli takımının en fazla gol atan oyuncusu. Attığı fantastik gollerle ve uzun boyuna rağmen mükemmel tekniğiyle dünyanın en iyi oyuncularından biri olarak gösteriliyor. Bosnalı bir babanın oğlu olan Zlatan, Malmö ile 15 yaşında sözleşme imzaladı ancak ilk lig maçına 19 yaşında çıktı. Leo Beenhakker, Arsenal'in ilgilendiği Zlatan'ı 2001 kışında Amsterdam'a getirdi. Ajax'da kendini gösteren Zlatan'ın NAC Breda'ya attığı gol Eurosport tarafından yılın golü seçildi. Artık Avrupa'nın en önemli oyuncularından biri olan Zlatan sırasıyla Juventus, Inter, Barcelona, Milan ve PSG formalarını giydi. Sıradışı karakteri ve özgün kişiliğiyle Zlatan yani nam-ı diğer "Ibracadabra" İsveç futbol tarihinin efsanelerinin başında geliyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder